Publicatie en Free, Libre en Open Source software

Atelier Grafisch Ontwerp

projectweek kask collectief/'open tools' 16.03-20.03.2015

In samenwerking met het collectief O.S.P. duiken we in de Free, Libre en Open Source software (F/LOSS) voor het publiceren. In de grafische context wordt vaak voorbijgegaan aan het feit dat er ook andere tools bestaan dan Adobe software. In een workshop geïnspireerd door O.S.P.'s Print Party format en het Relearn Summerschool project wordt op een hands-on manier ingegaan op de concrete problematiek, uitdagingen en kansen van het ontwerpen met open source software tools. De focus komt daarbij zowel op de vorm, de inhoud als de methode te liggen.

Door het gebruik van open source software zien we dat er niet alleen nieuwe mogelijkheden ontstaan, maar ook dat er een totaal ander werkproces tot stand komt. Dit vraagt om andere skills en een andere positie van de ontwerper, vaak in een context van co-creatie en participatief ontwerp.

Wat betekent dit voor de ontwerppraktijk? En welke andere tools voor kennisdeling kunnen dit werkproces ondersteunen? Doel is het maken van een (aantal) periodieke publicaties. Er wordt in verschillende groepen gewerkt, die ofwel een eigen publicatie maken, of samenwerken aan een collectieve publicatie.

http://osp.kitchen/static/summer-school-2013/DSCF2653_small.jpgFoto: Relearn 2014. Sessie 'Can it scale to the universe'

Links en inspiratie


Inschrijven


Vul zelf aan

Deze pagina zal worden aangevuld in de aanloop naar en tijdens de projectweek. Wie nu al informatie wil toevoegen kan dit hier:

piratepad.be/p/publicatie-floss

Alle ideeën, commentaar of bijkomende referenties zijn welkom.


http://www.spacecaviar.net/wp/wp-content/uploads/2014/07/FOMObile-Clerici-Space-Caviar-05.jpgFoto: FOMObile van Space Caviar April 2014, #OnTheFlyMilan, Salone del Mobile 2014, Palazzo Clerici, Milan